185 Kč/0,75l
Svatovavřinecké
Pozdní sběr - suché
Vinařská oblast: Morava
Základní charakteristika vína
Svatovavřinecké je naše nejrozšířenější a nejpěstovanější modrá odrůda (9 % z celkové plochy vinic). Svatovavřinecké je také jednou z hlavních odrůd používaných při výrobě Svatomartinského tedy mladého vína. I proto se skvěle hodí k pečené huse nebo kachně.
Barva vína - Obvykle bývá velmi hluboká, intenzivní a sytá.
Vůně vína - Obsahuje tóny peckového ovoce, švestek, povidel nebo také skořice a koření.
Chuť vína - Bývá obvykle šťavnatá, ovocitá, poměrně plná a bohatá, s výraznou kyselinkou, která zráním měkne a stává se sametově hebkou.
Technologie a zpracování
Sběr hroznů na našich vinicích probíhá zpravidla šetrnou ruční formou. Hrozny se transportují v přepravkách, ve kterých jsou volně uloženy. Hrozny jsou okamžitě ošetřeny ještě na vinici a ihned po dovezení se zpracovávají.
Odstřapují se celé bobule, které jdou do pneumatických lisů, tlak lisování probíhá při 0,5 atmosfér. Lisovaná frakce se dává zvlášť, tedy vína jsou čisté samotoky. Mošty se odkalují a ošetřují proti polyfenolickým bázím. Zakvašují se čistými kulturami kvasinek. Fermentace bílých vín probíhá při 18°C a červených vín při 28°C. U červených vín používáme souběžně fermentace alkoholické a malolaktické.
Vína po stáčení a filtraci jsou dána do sudů na zrání. Bílá vína se po čeření dávají do nerezových nádob, kde zrají při 10°C.
Dovozce: CETO s.r.o., Nováčkova 11, 614 00 Brno