195 Kč/0,75l
Cabernet Sauvigon
Bez CHOP a CHZO - suché
Vinařská oblast: Morava
Základní charakteristika vína
Cabernet Sauvignon se řadí mezi čtyři celosvětově nejoblíbenější modré odrůdy. U nás se pěstuje výhradně na Moravě, nejvíce je rozšířený v Mikulovské a Velkopavlovické podoblasti, vynikající je v okolí Hustopečí a Mutěnic. Vína z Cabernetu vyzrávají poměrně pomalu a s věkem se jejich kvalita zvyšuje. Proto jsou vhodné pro dlouhodobou archivaci.
Barva vína - Černofialová.
Vůně vína - S tóny černého rybízu a lesního ovoce. U vín z dobrého ročníku najdeme také náznaky hořké čokolády nebo tabáku.
Chuť vína - Bývá mohutná, plná, bohatá a strukturovaná s příjemnými tříslovinami a kyselinkami.
Technologie a zpracování
Sběr hroznů na našich vinicích probíhá zpravidla šetrnou ruční formou. Hrozny se transportují v přepravkách, ve kterých jsou volně uloženy. Hrozny jsou okamžitě ošetřeny ještě na vinici a ihned po dovezení se zpracovávají. Odstřapují se celé bobule, které jdou do pneumatických lisů, tlak lisování probíhá při 0,5 atmosfér. Lisovaná frakce se dává zvlášť, tedy vína jsou čisté samotoky. Mošty se odkalují a ošetřují proti polyfenolickým bázím. Zakvašují se čistými kulturami kvasinek. Fermentace bílých vín probíhá při 18°C a červených vín při 28°C. U červených vín používáme souběžně fermentace alkoholické a malolaktické.
Vína po stáčení a filtraci jsou dána do sudů na zrání. Bílá vína se po čeření dávají do nerezových nádob, kde zrají při 10°C.
Dovozce: CETO s.r.o., Nováčkova 11, 614 00 Brno