Ryzlink Rýnský PS - polosladké

Ryzlink Rýnský PS - polosladké
185 Kč/0,75l

Ryzlink Rýnský

Pozdní sběr - polosladké

Vinařská oblast: Morava

 

Základní charakteristika vína

Ryzlink rýnský je starobylá, ceněná odrůda používaná především na výrobu vysoce kvalitních vín. Této odrůdě se velmi dobře daří na Litoměřicku, Mělnicku, Znojemsku, Strážnicku a především pak ve Slovácké podoblasti v okolí města Bzenec.

Barva vína - Mladé Ryzlinky se vyznačují světle zelenkavě žlutou barvou. Starší, nazrálejší vína dosahují barvy zlatožluté, někdy až jantarové.

Vůně vína - Liší se v závislosti na ročníku, vyzrálosti a terroiru. U mladších vín se výrazněji projevuje ovocná složka – broskve, meruňky nebo citrusové plody. U starších vín se potom objevují krásné květnaté tóny přecházející do medovosti a petrolejovosti.

Chuť vína - Bývá plná, osvěžující s pikantní kyselinkou, která ho předurčuje k dlouhodobému zrání.

 

Technologie a zpracování

Sběr hroznů na našich vinicích probíhá zpravidla šetrnou ruční formou. Hrozny se transportují v přepravkách, ve kterých jsou volně uloženy. Hrozny jsou okamžitě ošetřeny ještě na vinici a ihned po dovezení se zpracovávají.
Odstřapují se celé bobule, které jdou do pneumatických lisů, tlak lisování probíhá při 0,5 atmosfér. Lisovaná frakce se dává zvlášť, tedy vína jsou čisté samotoky. Mošty se odkalují a ošetřují proti polyfenolickým bázím. Zakvašují se čistými kulturami kvasinek. Fermentace bílých vín probíhá při 18°C a červených vín při 28°C. U červených vín používáme souběžně fermentace alkoholické a malolaktické.
Vína po stáčení a filtraci jsou dána do sudů na zrání. Bílá vína se po čeření dávají do nerezových nádob, kde zrají při 10°C.