Rulandské šedé - polosladké

Rulandské šedé - polosladké
195 Kč/0,75l

Rulandské šedé

Bez CHOP a CHZO

Vinařská oblast: Morava
 

Základní charakteristika vína

Rulandské šedé je ve světě známé nejčastěji jako Pinot Gris. Pinot pochází z francouzského pin, protože šiška piniové borovice připomíná tvar hroznu pinotu. Rulandské šedé je také zajímavé tím, že přestože se jedná o bílé víno, barva hroznu je skoro modrá, přesněji šedomodročervená. Rozšířena je ve všech podoblastech, nejvíce pak na Velkopavlovicku.

Barva vína - Zlatožlutá.

Vůně vína - Příjemná, s tóny exotického a sadového ovoce nebo sladkého koření.

Chuť vína - Plnější, jemně kořenitá a harmonická, ovocného charakteru a s dlouhotrvající dochutí.

 

Technologie a zpracování

Sběr hroznů na našich vinicích probíhá zpravidla šetrnou ruční formou. Hrozny se transportují v přepravkách, ve kterých jsou volně uloženy. Hrozny jsou okamžitě ošetřeny ještě na vinici a ihned po dovezení se zpracovávají.
Odstřapují se celé bobule, které jdou do pneumatických lisů, tlak lisování probíhá při 0,5 atmosfér. Lisovaná frakce se dává zvlášť, tedy vína jsou čisté samotoky. Mošty se odkalují a ošetřují proti polyfenolickým bázím. Zakvašují se čistými kulturami kvasinek. Fermentace bílých vín probíhá při 18°C a červených vín při 28°C. U červených vín používáme souběžně fermentace alkoholické a malolaktické.
Vína po stáčení a filtraci jsou dána do sudů na zrání. Bílá vína se po čeření dávají do nerezových nádob, kde zrají při 10°C.