Chai de Bordes Blanc

Chai de Bordes Blanc
188 Kč/1ks
Chai de Bordes Blanc,     
Cheval Quancard
 
Ostré a svěží bílé víno z vinic téměř na pobřeží Atlantiku.
 
Typ vína: Suché bílé víno
Stupeň jakosti: AOC – Appellations d’origine contrôlée
Barva: jasně žlutá se zelenými tóny
Vůně: svěží jemně bylinná vůně angreštu a grepu s náznakem zeleného jablka
Chuť: v ústech velmi živá a svěží, pulsující jemně bylinkami se zřejmou ovocnou notou, svěží kyselinkou, s nádechem citrusů a zeleného jablka, velmi svěží zakončení
Vynikne zejména k: klasicky k čerstvým ústřicím a všem pokrmům s dary moře
Výnos na hektar: 50hl
Odrůdy: 60% Sémillon, 40% Savignon
Možnost skladování: vychutnejte si ho mladé, max. 2-4 roky
Vhodné ke konzumaci: ihned
Teplota podávání: 8-10°C
Oblast: Bordeaux - slavná vinařská oblast, absolutní symbol velkého vína, vzor pro celý svět. Více než 123.000 ha viniční plochy. A to ještě ve středověku jsou o pěstování vína v této oblasti jen ojedinělé zprávy.  Úspěšný rozvoj regionu započal až kolem roku 1152, kdy se přístavní město Bordeaux stalo významným obchodním místem s vínem. V srdci regionu – oblasti Médoc – v té době byli ještě močály. Až v 17. století je vysušili Holanďané promyšleným systémem odvodňovacích kanálů. A rozmach Bordeaux mohl začít.
Vinařství: Historie Cheval Quancard se začíná psát od roku 1844, kdy Pierre Quancard založil společnost Quancard and Fils. Celá historie tohoto rodinného vinařství se prolíná s krajem Bordeaux. Pierre Quancard již od začátku přísně dbal na kvalitu a naúnavně na koni projížděl vinice kolem Gironde, aby našel ty nejlepší hrozny pro svá vína. Stejně nároční byli i jeho synové a dali, tak vzniknout zcela vyjímečným vínům, kterými se odlišují od ostatních vinařů v Bordeaux. Rodina postupně přikupovala nemovitosti a v roce 1985 se vinařství přejmenovalo na Cheval Quancard. V současnosti patří mezi nejvýznamnější rodinné firmy obchodující s vínem v Bordeaux.
Ocenění:
  • Mill 2010: Zlatá medaile Berlin Wine Trophy 2011
  • Mill 2009: Stříbrná medaile AWC Vienna 2010
  • Mill 2009: Bronzová medaile Decanter Awards World Wine 2010
Rozbor vína

V této analýze se jedná o průměry hodnot, kolísání mezi jednotlivými ročníky je možné.

Zbytkový cukr:
1,1 g/l
Celková kyselost:
3,3 g/l
Volný SO2:
38,0 mg/l
Celkový SO2:
153 mg/l
Celkový výtažek bez cukru:
21,8 g/l
Obsah alkoholu:
12,5 %vol.
 
Něco málo o odrůdě:
Sémillon odrůda s tendencí k vytvoření ušlechtilé plísně. Vína z této odrůdy mohou zrát velmi dlouho, pak mají aroma medu, kandovaného ovoce a pralinek, není však žádnou vzácností podrží-li si  i notu čerstvých citrusů.
Sauvignon blanc dobrá vína této odrůdy voní po po černém rybízu nebo angreštu, vždy mají dobrou kyselinku s nádechem ovoce. Při přezrání se mohou velmi přiblížit vyzrálému Ryzlinku. V minulosti dokonce Francouzi považovali ryzlink za pouhou variantu Sauvignonu.
 
Dovozce: CETO s.r.o, Nováčkova 11, Brno  61400