Těstoviny s pistáciovou omáčkou
320g uvařených těstovin, například penne
100g pistácií
30-50g prosciutta
80-100g ricotty
80g strouhaného parmazánu
120ml extra panenského olivového oleje( doporučujeme vyzkoušet také pistáciový olej)
Hrubá mořská sůl
Asi ¾ pistácií přelijte horkou vodou a stáhněte jejich slupku. Spolu s ostatními pistáciemi pak rozdrťte v hmoždíři s trochou hrubé soli. Prosciutto nakrájejte na proužky krátce osmažte na rozehřátém olivovém oleji. V míse promíchejte ricottu s rozdrcenými pistáciemi, 100ml olivového (pistaciového) oleje, prosciuttem a sýrem. Přidejte případně trochu vody z vaření těstovin, aby měla omáčka dobrou konzistenci. Vmíchejte uvařené těstoviny a podávejte.
K pití doporučujeme Bidoli Chardonnay 2011 (Itálie) nebo Bidoli Sauvignon 2007 (Itálie)