4 steaky po 200 g - drůbeží,vepřové z panenky, hovězí z roštěnky
1 lžíce olivového oleje
2 lžíce másla na smažení
6 lžic drceného pepře
3 lžíce koňaku
60 ml bílého vína
25 ml smetany na šlehání
2 lžičky dýňového oleje nebo sezamového nebo z pšeničných klíčků oleje
Maso z obou stran potřeme olivovým olejem a vtlačíme do něj pepř. Ve velké pánvi rozpustíme máslo a steaky z obou stran opečeme 2-4 minuty, dle toho, jak je chceme mít propečené. Na steaky nalijeme koňak a flambujeme-s patřičným odstupem zapálíme. Je vhodné mít pro všechny případy po ruce poklici na pánev. Steaky položíme na horký talíř. Do pánve nalijeme víno, necháme ho svařit-mícháme asi 1 min. Poté přidáme smetanu a asi ještě 2 min. mícháme. Okořeníme (koření dle vlastní volby), osolíme a vylijeme na steaky. Před podáváním pokapeme panenským olejem (nejlépe dýňový).